Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Pasivní metoda umožňuje získat soukromý RSA klíč SSH serveru od Danny - Akorat ve firemnim prostredi vam to, cemu (ne)duverujete...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2023 9:00

    Danny
    Stříbrný podporovatel

    Akorat ve firemnim prostredi vam to, cemu (ne)duverujete stanovi nejake politiky, nad kterymi koncovy uzivatel ovsem nema kontrolu. Aneb organizace stanovi, cemu se duveruje - a takto nainstalovanou CA vam ze seznamu samozrejme nic neodebere - to plati jen u verejnych CA. A takova korporatem (nasilne) nainstalovana CA si samozrejme muze vydavat co chce. A samozrejme se toho vyuziva pro ruzne security appliance, co se snazi o inspekci sifrovaneho provozu mezi koncovym uzivatelem a svetem okolo.

    Plky o tom, jestli certifikat je/neni falesny jsou v technicke rovine irelevantni - anzto jediny zpusob, jak si klient ma moznosto overit pravost certifikatu je prave jen to, ze je podepsany nejakou CA, ktera je na seznamu duveryhodnych. A jak uz tu padlo, ten certifikat vam jen osvedcuje nejakou skutecnost - typicky soulad CN/SAN s hostname/emailem.