Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Perl: rychlý praktický vhled pro začátečníky (školení) od javakuk - Vše co píšete je intuitivní. Sigily mají celou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2018 21:04

    javakuk (neregistrovaný)

    Vše co píšete je intuitivní. Sigily mají celou řadu výhod a pracuje se s nimi dobře, ne jako v shellu, kde na jedné straně být musí a na druhé nesmí, ne jako v PHP, kde není na první pohled jasné, co je pole, skalár nedejbože asoc. pole. Také nevím, jak byste jinak chtěl udělat referenci, občas je potřeba a zpětné lomítko se k tomu hodí. Perl není jazyk, kde by se defaultně pracovalo s referencemi (ať už při předávání "parametrem" nebo jen u kopírování). - Pokud přinutíte pole, aby bylo skalárem, co asi tak můžete dostat? Při krátké úvaze vás napadne: první prvek, poslední prvek nebo velikost pole. Po další úvaze vás pak možná napadne, že ta velikost je přecejen logičtější i častěji potřeba, ale nemusíte to dělat tímto způsobem. Operátor ~~ je tzv. 'smart operator' a už podle názvu bude asi dobré si prostudovat, co všechno se s ním nechá dělat, já jej třeba nikdy nepoužil. Takže, pokud vám nesedí, co jste uvedl, pak to asi není jazyk pro vás. Jsou tam i vyšší levely -- třeba už jenom rozdíl pole vs. seznam.
    Já jsem se až na Perlu dokázal doučit všechno to, co nám na vejšce nikdo nevysvětlil. A jak to nyní sleduji, tak bych nejraději ten Perl zavedl jako první povinnej předmět na promrskání základních algoritmů, pochopení toho jak se pracuje s bufferem, rozdíl mezi načítání ze stdin a řádkového vstupu a sceneru, rozdíl mezi předávání hodnotou a referencí a řadu dalších triviálních věcí, které jsou v céčku na procvičení zbytečně složité a v objektové javě už někde úplně jinde.