Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Polovina příjmů AMD už pochází z datových center.

  • 17. 9. 2024 13:38

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Nemyslel jsem to cenové srovnání z hlediska podílu na trhu a průměrné ceny za kus, ale z hlediska kupujícího, který si kupuje výkonově srovnatelný server, nebo CPU. AMD je typicky levnější a to jak na pořízení, tak provoz. Byť jak tu je zmíněno v jiném příspěvku, další otázka je dostupnost. I když z mé zkušenosti, není to nedodatelné.

    Jinak ty přepočty podle reportovaných zisků, obratů a celkového počtu prodaných kusů (SKU) mohou být strašně zavádějící.
    Zaprvé jak tu bylo zmíněno, výrobci CPU i serverů, mohou dávat výrazné slevy, což se samozřejmě projeví na marži.
    Druhá věc je pak rozdílná produktová struktura v těch prodaných kusech. Pokud si Intel započítá do reportů veškerá CPU se značkou Xeon, kde má pořád daleko širší portfolio než AMD, tak tam samozřejmě můžete mít na kusy převažující laciné modely. Počínaje připájneými embedded kousky za pár stovek dolarů, co najdete v každém lepším QNAPu nebo Synology, přes E a W serie, které jsou odvozeny z desktop CPU, Silver a Goldy za řádově tisíce, až po nějaké datacenter Platinum modely, co jsou pak spíš za desetitisíce.
    Jestliže ty základní modely na kusy převažují, pak to opticky vypadá, že je levnější než AMD - nicméně v porovnatelných modelech není.
    AMD má teď sice nižší řadu Epyc 4004, ale ta přišla až se ZEN4 a podle mě se stejně prodává daleko víc těch dražších a výkonějších modelů a právě, bohužel pro Intel, na úkor Xeonů, které drtí v podstatě ve všech ohledech (mimo nějaké speciální konfigurace, kde je třeba víc než dva sockety).