Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Příští rok se prý dodávky Raspberry Pi vrátí k normálu od thr - A vy vážně myslíte, že se RPi užívají...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2022 9:52

    thr

    A vy vážně myslíte, že se RPi užívají primárně pro bastlení s využitím GPIO? Tohle zřejmě nebylo většinové použití vůbec nikdy, ale s postupným růstem výkonu se to dostává vyloženě do pozadí.
    Možná s výjimkou Zero, těch asi je většina osazena v různých "bastlech", ale klasická Pi jsou převážně užívána jako různá media centra, NAS, miniservery třeba pro dohled oddělené lokality atd. U PI4 pak občas i jako clustery třeba pro vývoj atd.

    Jinak k článku - podle mne je ta dvouletá mizerná dostupnost pro RPi daleko větší rána, než si připouštějí. Počet uživatelů, kteří během té doby začali zkoušet všemožné alternativy od jiných klonů přes NUC až třeba po M1 Mac mini (podle konkrétní úlohy) je opravdu hodně. A blbé pro RPI je, že leckdy ty alternativy vyšly prostě lépe a nakonec to není jen o "přesunu kvůli nedostatku".
    A další věc - ony ty informace od RPi foundation ve skutečnosti až tak pozitivní nejsou. V podstatě avizují zlepšení až za další půlrok a nejdřív jen u malých Zero, pak do jisté míry výběhové RPI3, teprve nakonec RPI4.