Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Raspberry Pi Build HAT propojí malinu s LEGO Technics / Mindstorms od jinejmuf - Za 1. si netykáme. Za 2. neztrapňujte se něčím,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 10. 2021 22:18

    jinejmuf

    Za 1. si netykáme.
    Za 2. neztrapňujte se něčím, co si neověříte.

    LEGO Mindstorms 45502 EV3 Velký "servo" motor na zbozi.cz i na heureka.cz se cenově pohybuje kolem 1400. Pouze jediný prodejce ho nabízí za 1100.

    Kvalita zpracování je dost mizerná, má to plastové převody, uvnitř je obyčejný nekvalitní DC motorek a optoenkodér.

    Jako servo to fungovat nemůže, jde o zavádějící označení. Jelikož uvnitř není enkodér polohy, ale pouze optoenkodér otáček, neexistuje způsob, jak zjistit po zapnutí aktuální natočení motorku nebo ho otočit přímo do definované polohy. Vždy budou otáčky jen relativní vůči předchozí poloze.

    Že je ta cena takhle vysoká kvůli fair trade apod. je zbožné přání. To že to kompletoval nějaký dospělý Číňan ještě nezaručuje, že komponenty - motorky od subdodavatele - nevyráběly děti. U Lega platíte značku, nikoliv kvalitu.

    S motorky z Lego Mindstorms mám dost mizerné zkušenosti. Vrcholem všeho je, že Lego šetřilo úplně na všem včetně stabilizátorů napětí, takže když chcete závodit v robotických soutěžích, tak je potřeba po kapsách tahat zásobu kvalitních alkalických baterií, protože motorky mají větší tah z čerstvých alkalických baterií. A když je třeba během jednoho závodního kola trochu vybijete a chcete upravit nějaké parametry, tak musíte baterky znovu vyměnit, abyste docílil srovnatelného výkonu a upravené parametry měly tedy význam.

    Mimochodem o "kvalitě" Lego Mindstorms vypovídá i to, že zkušení robotičtí soutěžící používají motorky ze starší verze NXT, protože mají lepší tah než nové motorky v EV3.