Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rok 2022 způsobil chybu v serveru Microsoft Exchange od KarelE - Jenže tohle je docela běžně používaný formát: YYMMDDHHMM. Výhoda...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2022 14:37

    KarelE

    Jenže tohle je docela běžně používaný formát: YYMMDDHHMM.

    Výhoda je v tom, že se podle něj dá řadit a je snadné a rychlé z něj vytáhnout jednotlivé části i bez znalosti přestupných roků a podobných věcí. Při použití UNIX time sice řazení funguje také, ale pro filtrování se člověk neobejde bez použití knihoven. A i zdánlivě triviální operace jako "který to byl měsíc" je ve skutečnosti výpočet na docela dlouho. Rozhodně ne pár řádků kódu, spíše pár stovek. Zkuste si třebas napsat vlastnoručně jak z UNIX time získat informaci, zda jde o datum v květnu (pátém měsíci).

    Pokud potřebujete řadit a filtrovat obrovské množství dat na podmínky typu "rok 2021" nebo "květen", pak použijete právě něco jako je YYYYMMDDHHMMSS.

    I když, popravdě jsem se už dlouho nesetkal s verzí YY, žil jsem v domění, že pár desítek let se používá jen YYYY.

    PS: Víte, že MS Office má zabugované ukládání datumu jako čísla? V jejich verzi je rok 1900 přestupný a tudíž existuje datum 29.2.1900. A to by si člověk myslel, že na "počet dnů od 1.1.1900, včetně" nejde nic pokazit :-)