Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rusko chystá státní procesory Bajkal postavené na ARM od petík - Mě se celá operace zdá smysluplná. Rusové se budou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2014 13:46

    petík (neregistrovaný)

    Mě se celá operace zdá smysluplná.

    Rusové se budou snažit ovládnout celý výrobní proces od písku až po kompletní počítač, protože se může kdykoliv stát, že USA uvalí další technologické embargo a potom bude problém vůbec vyrábět rakety, letadla a bezpilotní stroje - s přímým důsledkem na obranyschopnost velkého území Ruska. Určitě se budou snažit koupit nějakou vysloužilou výrobní linku, ale je možné, že se to už nepodaří.

    Má pro ně smysl mít celý návrh pod kontrolou, aby pro ně čipy mohla vyrobit např. Čína a oni je mohli jen verifikovat (zda jsou úplně stejné, jako zadání). ARM má proti Intelu a AMD méně tranzistorů, takže bude možné takové čipy vyrobit i na starších výrobních procesech. Backdoor přímo v čipu musí být noční můrou ruských výrobců zbraní.

    Efektivita státních podniků v ruském zbrojním průmyslu není úplně špatná. Ty firmy prostě otevřeně spolupracují a nemusí "bojovat" proti sobě. Existuje politické zadání - zvýšit soběstačnost - a na to se peníze prostě najdou (aspoň než si USA protlačí zákaz exportu ropy a plynu).