Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rusko chystá státní procesory Bajkal postavené na ARM od Lael Ophir - US do Sýrie pokud vím nikdy nedodaly zbraně,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2014 13:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    US do Sýrie pokud vím nikdy nedodaly zbraně, a podpora opozice proti Assadovi je spíše verbální. Je to právě z toho důvodu, že tam bojují špatní se špatnými. Je tam jistá část opozice, která by se dala označit jako prozápadní. Ta ale postupně slábne, a naopak radikálové sílí.
    Radikálové sílí z více důvodů. Jsou schopni zajistit bojovníky z půlky světa (včetně Evropy), saudští milionáři dají peníze a zbraně jen těm správně zaníceným věřícím, a Západ podporuje prozápadní opozici jen minimálně.

    V Iráku tamní šíitský prime minister protěžuje šíitskou komunitu ve všech oblastech veřejného života, protože když odešli Amíci, nebyl tam nikdo, kdo by to zastavil. Výsledkem je, že dnes těm sunnitským islamistickým radikálům pomáhají sekulární sunnité.

    BTW je vtipné, jak si řada arabů myslí, že jejich největším problémem jsou USA nebo židé. Největším problémem arabů jsou arabové. V Iráku, Sýrii, Lybii, Tunisku, Jemenu, Somálsku... Buď trpí pod krutovládcem, nebo se mastí hlava nehlava. Trochu optimismu vzbuzuje příběh bývalé Jugoslávie, kde po uvolnění vlády tvrdé ruky boje nakonec ustaly. Jenže blízký východ je o něco divočejší.