Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Rusko chystá státní procesory Bajkal postavené na ARM od Lael Ophir - Nejhorší scénář pro Rusko? Odliv zahraničních investic, ekonomická...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2014 19:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nejhorší scénář pro Rusko? Odliv zahraničních investic, ekonomická i politická izolace, výrazné snížení životní úrovně, zhroucení ekonomiky. Export plynu do Číny je v porovnání s exportem do Evropy malý, a Ruskou ekonomiku neutáhne. Navíc Čína nepotřebuje Rusko; Rusko tahá za kratší konec provazu. K tomu má Čína vysokou hustotu zalidnění, a Rusko v asijské části velmi nízkou. Takže imigrace číňanů, ve střednědobém výhledu čínsky mluvící asijské části, v dlouhodobém výhledu ukrajinský scénář v asijské části Ruska (vizte také Rusko-Čínskou válku o hranice v roce 1969).
    A samozřejmě také utužování režimu: Putin jako doživotní (a čím dál víc šílený) vůdce národa, ještě drsnější potlačování opozice a pošlapávání lidských práv, ještě tvrdší kontrola nad médii, horší vymahatelnost práva, izolace společnosti od "nevhodných" západních zdrojů informací. V podstatě jde o lehčí verzi severokorejského modelu.