Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samba team dostal dokumentaci od Microsoftu od LO - Uvolňovat zdroják je pitomost. Když napíšete software typu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 12. 2007 7:48

    LO (neregistrovaný)
    Uvolňovat zdroják je pitomost. Když napíšete software typu NT, OS/2, DB2, MS SQL Server, Jednoduché Účto ABC, Skype, nebo cokoliv jiného, je sebevraždou zdroják uvolnit. Kolik peněz by asi Oracle mohl účtovat za svou DB, kdyby dal zdrojáky zdarma, a každý pak mohl používat Oracle bez nároku na platbu? Proč asi IBM neuvolní zdrojáky Lotus Notes, DB2 atd.? Protože všichni vědí, že by tím ztratili rozhodující část svých příjmů.

    Někteří idealisté věří, že se psaní SW dá zaplatit supportem a službami. To je ale nesmysl. Zdroják má u GPL k dispozici kdokoliv, a tedy každý může poskytovat support i služby. A vy musíte zaplatit ze supportu a služeb vývoj, kdežto ostatní nemusí. Pokud si 5% zákazníků koupí support, budete jeho cena muset být 20x vyšší, než průměrná cena licence rozpočítaná na zákazníka (a přičtěte cenu vlastního supportu). Open source není života schopný business model. Existují open source aktivity typu sestavování distribucí vývojově 40 starých unixů (to dělá Red Hat), OpenOffice (do kterého Sun nacpal miliardy Kč), Apache (původně univerzitní projekt) apod., ale to na faktech nic nemění.