Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Samsung resuscituje spořič mobilních dat Opera Max, jmenuje se nyní Samsung Max od Zbyněk - Citace: Opera Mini Do třetice tu máme prohlížeč, který nebyl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2018 22:39

    Zbyněk (neregistrovaný)

    Citace:

    Opera Mini
    Do třetice tu máme prohlížeč, který nebyl původně určen pro smartphony, ale pro obyčejné telefony s Javou (J2ME). Některé tyto telefony mají opravdu málo RAM. Wi‑Fi, EDGE ani UMTS (3G) nebylo u těchto telefonů samozřejmostí. Autor článku si pamatuje ještě na Operu Mobile na Nokii 3120 s GPRS a CSD.

    Opera Mini také využívá servery Opery a komprimuje, ale jde v tomto směru ještě dál než Opera Turbo. Server se stará nejen o přenos a kompresi, ale prakticky o celé vykreslování. Telefon se tak nestará o lámání textu nebo třeba Javascript – všechno řeší server.

    Samotná aplikace pro telefony ale není plnohodnotný prohlížeč. Bez serverů Opery by nefungovala. Pochopitelně tedy nelze kompresi vypnout ani na zabezpečené spojení, ani pro Wi‑Fi – aplikace samotná neumí vykreslovat.

    Je tu ještě jeden rozdíl, tentokrát celkem nepříjemný: Opera Mini se při „zabezpečeném“ spojení (HTTPS) nezeptá, pokud není něco v pořádku s certifikátem. Ve výsledku to spojení až tak zabezpečené není a útočník může za určitých podmínek přenášená data číst a modifikovat.

    Z webu: http://androidaplikace.cz/index.php/2012/04/opera-mini-vs-opera-mobile-kterou-zvolit/

    Opera Max byla v podstatě proxy s turbo režimem.