Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově od Filip Jirsák - Ano, na začátku bylo KHTML jako lehké renderovací...

  • 1. 8. 2024 20:23

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Ano, na začátku bylo KHTML jako lehké renderovací jádro, které bylo určené primárně pro Konqueror. Když pak Apple sháněl renderovací jádro pro Safari, forknul KHTML jako WebKit a použil to. Konqueror později přešel také na WebKit. Google si pak pro svůj prohlížeč vybral WebKit (v té době byl Google snad největší sponzor Mozilly, která vyvíjí Gecko – aby měl Google dva různé prohlížeče postavené na Gecku moc smysl nedávalo, a jiné volně dostupné použitelné jádro nebylo). Po nějaké době přestalo Google bavit udržovat jádro pro Chromium jako sadu patchů pro WebKit, tak to forknuli a nazvali Blink (název Apache už byl ve webovém světě obsazen.

    Ostatní větší jádra vyhynula – Presto od Opery, EdgeHTML od Microsoftu (obojí přešlo na Blink), Trident od Microsoftu skončil spolu s Internet Explorerem. Takže vývojový strom vykreslovacích jader zůstal dost chudý, máme Gecko od Mozilly a potomky KHTML, tj. WebKit (u kterého si spousta webových vývojářů přeje, aby brzy následoval Trident) a jeho potomka Blink, který aktuálně ovládá téměř celý ekosystém. A pak je tu Servo, které vyčkává, jestli se sem nepřižene nějaká planetka, která by ty dinosaury ovládající celý svět vyhubila.

    (Vykreslovací jádro renderující HTML tabulky vícevláknově by byla naprostá bomba, tak někdy v letech 2005–2010. Což není nic proti Servu, Blink by měl mít konkurenci, ale Servo má před sebou ještě hodně dlouhou cestu.)