Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově.

  • 2. 8. 2024 14:35

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Jenže ty „frikulínské“ technologie třeba znamenají, že se něco dá udělat pomocí CSS, a webový prohlížeč to může optimalizovat a počítat na grafické kartě. Jenže Safari to nepodporuje, tak se to na Safari počítá JavaScriptem v hlavním vlákně. Takže to má ve výsledku menší výkon a větší spotřebu.

    Pokud se někdo chce podívat na nějaký web, nebo chce jednorázově použít aplikaci, nebude si kvůli tomu instalovat nativní aplikaci. Ty důvody Applu jsou v posledních letech už jenom výmluva, proč do Safari investuje málo. A vzhledem k tomu, že teď musel iOS otevřít i pro jiná jádra prohlížečů, bude muset do Safari buď pořádně investovat, aby ten skluz dohnal, nebo mu reálně hrozí, že ho Chrome převálcuje. Protože to vývojáře webových aplikací prostě přestane bavit řešit všechny ty výjimky pro Safari, dají uživatelům Safari nějakou lite verzi s lištou, že pokud chtějí použít plnohodnotnou aplikaci, ať si nainstalují Chrome.

    Webové prohlížeče už dávno nejsou jen zobrazovače HTML, píší se pro ně webové aplikace. Že ten základ v podobě HTML a CSS není pro psaní aplikací zrovna ideální je pravda, ale dnes už se s tím nedá nic dělat.