Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově od Ladis - Původně jsem chápal diskuzi o desktopových prohlížečích, protože...

  • 2. 8. 2024 19:12

    Ladis

    Původně jsem chápal diskuzi o desktopových prohlížečích, protože na mobilech nic jiného než Chrome a Safari není a ani nebylo, takže není moc co diskutovat. Ale budiž: I na tom iOS máte Chrome a Firefox, akorát jádro je ze Safari. Díky tomu máte po ruce své záložky, hesla a případně i doplňky (nicméně Chrome je ten jediný prohlížeč na světě, který je zakazuje, ne Safari/iOS).. Málokdo si v posledních letech vybíral prohlížeč podle jádra, protože buď to byl WebKit/Blink, nebo Gecko, které musí emulovat Blink, jinak na tom weby "optimalizované pro Chrome" nepojedou. No a teď budete mít i to jádro...

    > O Reactu si toho asi budete muset přečíst víc. Nebo si aspoň všimnout těch slov „JavaScript“ v textu, který jste citoval.

    Nestačí si přečíst, co jsem již citoval? Pokud chcete mít web app skutečný HTML + JS na mobilu, tak použijete např. Cordova. React má vlastní subset HTML a JS, který kompiluje do nativní app, aby na mobilu nepoužíval webový engine:

    "React Native is all about building a true mobile app, while Cordova instead implements web technologies in a mobile solution."
    https://www.google.com/search?q=Cordova+vs+reatc

    > Jenomže těmi různými jazyky pořád jen ovládáte ta samá API prohlížeče, která ovládáte i z JavaScriptu. Respektive ani to není u velké části API pravda, ve skutečnosti z WebAssembly voláte JavaScript, kterým teprve ovládáte ta webová API.

    Asi jako když nativní C/C++/Rust/Pyt­hon/... aplikace pro Android (NDK) má glue vrstvu v Javě...

    > Nikoli, Flash nebo Java byly pluginy, které spustily samostatný kód, který akorát umožňoval kreslit do obdélníku na webové stránce. Java Applety umožňovaly i manipulovat s DOMem, ale to se používalo minimálně. Zda to uměl i Flash nevím. To, co se píše dnes pomocí HTML+, CSS a JavaScriptu, jsou webové aplikace, tedy kód interpretovaný přímo prohlížečem a manipulující přímo s DOMem stránky.

    Neříkám, že všechny moderní frameworky kompilují do WebAssembly. Některé jsou tím HTML+JS způsobem, který popisujete. Ale pro ilustraci, že už neplatí "dnes už se s tím nedá nic dělat", jsem uvedl příklady těch, kde máte volnou ruku. WebAssembly je jen moderní podoba pluginů, aby to bylo nezávislé na architektuře CPU a běželo v sandboxu (pro pohodlnost v tom, který tam je už pro JS).