Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově od Ladis - > Bavíme se o vykreslovacích jádrech prohlížečů. Protože...

  • 2. 8. 2024 20:39

    Ladis

    > Bavíme se o vykreslovacích jádrech prohlížečů. Protože ta rozhodují o tom, jaké webové standardy jsou podporovány. Na iOS nebylo možné používat jiné jádro než WebKit.

    Pro weby ale problémy nejsou, webové stránky zvládnou prohlížeče už desítky let. Problémy jsou s aplikacemi, a tam Apple prostě upředňostňuje ty nativní.

    > Gecko Blink neemuluje. Prostě jen obě jádra podporují stejné standardy.

    Musí i věci, co nejsou ve standardu definované ;-)

    > Ne, přečíst si úryvky z vyhledávání vám zjevně nestačí. React se nekompiluje do nativního kódu. React Native je něco jiného než React.

    A co se kouknout na GitHub a prokliknout z homepage do dokumentace? I React (bez Native) používá ten samý HTML-like JS-like subset pseudojazyk, např.:
    https://react.dev/learn/describing-the-ui

    Na webu generuje HTML+JS, jinde nativní app skrze React Native. To je ale v pozadí, od toho je programátor odfiltrován.

    > Cordova neslouží pro vytváření webových aplikací, ale naopak pro vytváření nativních aplikací pomocí webových technologií.

    Používá klasický webový engine.

    > Žádné moderní frameworky (React, Angular, Vue, Svelte) se nekompilují do WebAssembly. Při současném stavu WebAssembly by to nedávalo žádný smysl, protože většina kódu by stejně musela zůstat v JavaScriptu, akorát by tam byla velká režie při předávání dat mezi JavaScriptem a WebAssembly.

    Uvědomujete si, že jmenujete frameworky staré i 10 let? Za tu dobu jste možná nějaký vývoj prošvihl. Např frameworky od Microsoftu jedou na WebAssembly (NET Multi-platform App UI - .NET MAUI, Blazer, ...). Váš argument s režií bych přirovnal tomu, jak jsem jmenoval, jak fungují nativní (NDK) aplikace na Androidu. Ono i na tom iOS je třeba glue vrstva v ObjC nebo Swift.

    > Moje „dnes už se s tím nedá nic dělat“ se vztahovalo k tomu, že dneska se prostě frontend aplikací v drtivé většině případů píše pro webové prohlížeče, které byly původně určené pro prohlížení dokumentům založených na jednoduchém značkování. S tím už nic nenaděláme, nejde změnit historii, aby se místo HTML5 používala pro frontend webových aplikací třeba Java.

    Však na tom se shodneme. Proto Apple prosazuje nativní aplikace a vedle "old school" HTML+JS začaly prohlížeče podporovat WebAssembly, což je taková dohodnutá náhrada klasických pluginů + sandboxing pro bezpečnost.

    A abyste se nemusel dál trápit čtením úryvků ve vyhledávání Google – já programuju webové aplikace přes dvacet let, různě školím, třeba tady v diskuzích na Rootu ;-), takže vaše „znalosti“ mne nepřesvědčí.

    2. 8. 2024, 20:43 editováno autorem komentáře