Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově.

  • 3. 8. 2024 17:12

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    To dopředu nevíme. Pokud bude technologie užitečná, taky ji implementuje. Zatím ji stejně žádný web / webová aplikace nepoužívá.
    Víme to ze zkušenosti. Safari spoustu užitečných věcí neimplementuje.

    Spousta přednášek či článků o nových webových technologiích končí větou, že to Safari (samozřejmě) nepodporuje. Úplně stejnou větou, která se dříve psala o Internet Exploreru.Vývojáři to nemusí nijak zvlášť sledovat, protože toho si nelze nevšimnout, že pokud je s něčím problém, obvykle je někde poblíž Safari.

    Do Chrome se implementují věci, po kterých je poptávka. To, že jste to nepotřeboval vy, neznamená, že to nepotřebuje nikdo.

    Když něco do teď v prohlížeči nešlo, neznamená to, že si kvůli tomu uživatel instaloval aplikaci. Třeba nešlo převzít autentizační kód z SMS. Uživatel si kvůli tomu neinstaloval aplikaci – prostě ten kód do prohlížeče opsal. Je chyba, když se to uživatelům usnadnilo?

    Nepsal jsem o žádné jedné aplikaci vládnoucí všem. Ale různé webové aplikace mohou využívat různé služby, různá API. Třeba e-shopu se bude hodit, když přes jeho web budete moci zaplatit, když vám bude moci poslat notifikaci, když budete moci naskenovat 1D/2D kód, když s ním dokážete otevřít výdejní schránku. To ale neznamená, že chci mít naistalovanou aplikaci každého e-shopu, kde jsem něco nakoupil. A neznamená to, že chci používat web eshopu, pak z něj odejít, nainstalovat si aplikaci pro čtení 1D/2D kódů, načíst jí kód, zkopírovat ho do webu e-shopu. Uživatelsky daleko přívětivější je, když to udělám rovnou z toho webu.

    Mimoto některé features jsou dostupné jen pro nativní aplikace - i v případě Chrome.
    Ta věta nedává moc smysl, že? Asi jste chtěl napsat, že některé vlastnost/funkce počítačů, telefonů či operačních systémů nejsou dostupné pro webové aplikace ani v Chromu. To je pravda. Ale postupně se do webových standardů přidávají další a další možnosti. Dříve třeba nebylo možné z webu zjišťovat souřadnice (GPS), nebylo možné reagovat na systémové téma (světlé/tmavé), nebylo možné používat drag-and-drop… Samé neužitečné věci, že?