Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Servo Engine už umí renderovat HTML tabulky vícevláknově od Filip Jirsák - V prvním odkazu vidím jen "Já vím, co...

  • 4. 8. 2024 18:02

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    V prvním odkazu vidím jen "Já vím, co je WebAssembly. Ale radši si poslechnu vaší verzi, když se nechytáte ani s bodem výše."
    Ano, takže to vy jste po mně chtěl vysvětlení, co je WebAssembly.

    Tak když napíšu Flash/Java/Unity3D, tak asi myslím můj kód běžící v těch běžně dostupných a nainstalovanch pluginech.
    Jenže vy jste psal „pluginy“.

    Základem sdělení bylo použití jiného jazyka než JavaScript a protiargumentovat "jinak to nejde".
    Ano, ten váš protiarguent byl mylný. Protože pluginy nejsou běžnou součástí webových technologií, na některých platformách ani nejsou dostupné. Za webové technologie se normálně považuje to, co je přímo dostupné ve webovém prohlížeči.

    Tamty běžné výběr rozšiřují o Javu a C# (ActionScript přímo neberu).
    Nerozšiřují, protože pluginy se nepoužívaly pro volání API prohlížeče (proč byste to dělal, to šlo daleko snáz s JavaScriptem). Pluginy se používaly pro implementaci věcí, které v prohlížeči nešly udělat. Třeba Flash byl tolik populární proto, že se v něm dělali animace, mnohdy interaktivní, které v té době v prohlížeči udělat, nešlo neměl na to rozumné prostředky. Java se používala pro interaktivní aplikace nebo třeba pro certifikáty a elektronické podpisy. Manipulace s DOMem (protože o moc víc API tehdejší prohlížeče neměly) se z pluginů dělala jen velmi výjimečně.

    Tak jim napište, ať opraví svoji dokumentaci.
    Kvůli tomu, že jste dokumentaci nepochopil, by ji měli opravovat? Chyba je ve vás, ne v té dokumentaci.

    Přitom jste sám mluvil o kompilárotu JSX.
    JSX není React. React se obvykle používá s JSX, ale není to technologicky nutné. Stejně tak se JSX může používat bez Reactu (a běžně se to dělá). A jak už jsem psal, JSX je jenom syntaktický cukr pro zápis volání JavaScriptových metod. Nic vám nebrání psát rovnou ten kód, který vytváří JSX transpilátor – akorát to bude o něco méně přehledné.

    Však o tom jsem mluvil. Když použijete React JS, tak můžete začlenit i surový HTML a JS. Když to ale chcete převést do React Native pro build pro další platformy, tak se musíte omezit jen na ten subset jménem JSX.
    To jsou bláboly. React JS je JavaScriptová knihovna. Nezačleňujete JS do Reactu, ale React do JS. JSX není žádný subset něčeho, je to syntaktický cukr pro zápis volání JavaScriptových metod.

    React JS a React Native jsou dvě úplně odlišné technologie, akorát používají stejné principy. Je to jako kdybyste psal v Javě serverovou aplikaci pro web nebo aplikaci pro Android. Obojí je to Java, ale každé to používá úplně jiné technologie. Když chcete napsat aplikaci, která bude pro React JS i React Native používat stejnou codebase, musíte si vytvořit (nebo použít někým jiným vytvořené) komponenty, kterým pak pro React JS podstrčíte HTML obsah a pro React Native jim podstrčíte nativní komponenty.

    Vážně vám není hloupé hádat se o Reactu s někým, kdo v něm programuje, když vy jste veškeré svoje znalosti o Reactu získal včera přečtením pár vět, které jste našel na Googlu?

    Třeba to, k čemu se mi hodí?
    O tom, k čemu we vám WebAssembly hodí, jsem se já nevyjadřoval.

    Tak to si pamatujete špatně.
    Proto jsem tam dával ten odkaz, abyste se mohl podívat, že to není co si já pamatuju nebo co si vy špatně pamatujete, ale že jsou to uznávané statistiky.

    Edge založený na forku Chromia je late 2018, a o tom se nehádávám.
    Psal jste o konci IE. IE skončil teprve po přechodu Edge na Blink, v roce 2022.

    4. 8. 2024, 18:03 editováno autorem komentáře