Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Singularity - nový systém od Microsoftu od Ondra Nekola - ...nevyšel by ze srovnání nejlépe. HURD je jenom...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2005 8:26

    Ondra Nekola
    Zlatý podporovatel
    ...nevyšel by ze srovnání nejlépe. HURD je jenom pokus postavit POSIX nad jiným jádrem, které shodou okolností umí pár věcí z toho, co Singularity. (A je to pokus docela neúspěšný, minimálně z hlediska nasazení. To, že však jde *NIX postavit nad MACHem už ukázal NeXT a dnes to předvádí Apple.) Také se zdá, že Singularity pracuje na zcela odlišné úrovni abstrakce (ocituju-li z jejich zprávy SIPs are closed object spaces, not address spaces.)
    Singularity jde, jak se zdá z uvolněných informací, notně dále - staví na jazycích s managovaným kódem a JIT kompilací. Díky tomu má podstatně větší potenciál pro vývoj software s méně chybami než jazyky postavené na makroassemblerech C a C++. Podle všeho si dali docela záležet na podpoře bezpečného programování a bezpečnosti (bohužel se asi nedočkáme capabilities, ale i tak mají imho šanci být o řád bezpečnější než současné Windows a *NIXy).
    Jsem docela zvědavý, kam to povede, některé aspekty mne odrazují (A process cannot dynamically load or generate code. ), ale zatím to vypadá fain...

    Mimochodem - pokud někdo hledá open source konkurenci, tak nejbližším podobným projektem je pravděpodobně jNode. Do praxe asi nejvíce zasáhne Sun a jeho Isolations API (JSR 121).