Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Singularity - nový systém od Microsoftu od Ondra Nekola - Singularity bude mít výhodu v tom, že tam...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2005 12:46

    Ondra Nekola
    Zlatý podporovatel
    Singularity bude mít výhodu v tom, že tam nebude ten "normální OS", typicky těžko laděný a plný bugů. A JVM s ním bude srovnatelná, až budou izolace (tuším, že JSR 121). Právě izolace si, pokud se nemýlím, vybrali za jeden z cílů vývojáři jNode.
    Unmanaged kód se neobjeví (tedy až na velmi úzkou oblast). Code in Singularity is either verified or trusted. Verified code's type and memory safety is checked by a compiler. Unverifiable code must be trusted by the system and is limited to the hardware abstraction layer (HAL), kernel, and parts of the run-time system.
    Který systém dnes používá capabilities? Maximum, na které se zmohli vývojáři různých dostupných OS je ACL. Ta bezpečnost, o které jsem mluvil bude vycházet z toho, že se používá managed kód a odpadne tak mnoho ze starých známých problémů.
    Mikrokernelová architektura je v praxi používána v systémech, které vycházejí z NeXT STEPu, těch po světě běží dost možná i víc, než Linuxů.