Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Sněmovna schválila zavedení eDokladů, od ledna můžeme mít občanku v mobilu od Michal Kubeček - Já těžko, já smartphone nemám a nechci. Ale...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2023 0:00

    Michal Kubeček

    Já těžko, já smartphone nemám a nechci. Ale můj příspěvek byl o tom, že vůbec nejde o to, jestli to teď jde využít i ve Francii. Chtěl jsem jím říct, že opravdu nevidím jediný důvod, proč to u nás nezavést už teď jen kvůli tomu, že většina evropských zemí to ještě nemá, a čekat potupně, až to budou mít skoro všichni, než se konečně rozhoupáme také.

    Ono to přece nebude tak, že by ten, kdo "občanku ve smartphonu" bude chtít, musel povinně odevzdat tu plastovou (a pro jistotu i pas). Já po sousedních zemích jezdím jen s občankou, ale když jedu někam, kde s ní nevystačím, tak si holt vezmu pas (a někdy i tam, kde bych s ní vystačil). Předpokládám, že uživatel eDokladů bude při cestě do ciziny postupovat stejně. Skutečnost, že se "občankou ve smartphonu" nelze (zatím) prokázat ve Francii, ji ani zdaleka nedělá bezcennou nebo zbytečnou, většina našich občanů přeci jen tráví víc času v ČR než ve Francii.