Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Standard Open XML neprošel hlasováním ISO! od Mandarinka - Ovšem vzniká tím zvláštní situace, kdy software, který...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2007 10:13

    Mandarinka (neregistrovaný)
    Ovšem vzniká tím zvláštní situace, kdy software, který bude nejdřív za rok dominantní (MS Office se zkrátka vždycky bude prodávat, protože si hlavouni myslí, že je "profesionální") nebude dělat standardizované dokumenty, nýbrž bude potřebovat těžkopádné konvertory, které navíc nikdy nejsou stoprocentní - kolikrát jsou s nimi nedořešittelné problémy.

    Důsledky:
    1. (určitě) Jako de facto standard tady zůstanou binární formáty MS - doc, xls atd...
    2. (možná) OOXML se nakonec stejně prosadí vahou MS Office. Když to bude používat 70% procent důležitých uživatelů, co bude standardizačním úřadům zbývat? Představte si, že by někdo ad hoc zkoušel odstřihnout oba HD video optické formáty, a chtěl místo toho prosadit vlastní "francouzský"/"evropský"/"čínský" atd, i když původní formáty mezitím ovládly trh.


    P.S. Osobně se mi nechce věřit, že trpaslík ODF se dokázal prosadit jako standard z naprosto minoritního postavení (OO.o 2.0 ještě nebylo v betě, když se prosazoval jako standard). Tohle bez upřímné touhy vyšších míst uškodit MS nešlo... Škoda, že tahle motivace hraje v tom boji o standard tak silnou roli (a stejně tak škoda, že MS zase jen dravě rejžuje).