Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Steam hardware lze předobjednat: ovladač, streamovací zařízení a dvě konzole od Karel - Antiviry dnes nejsou jen o čtení souborů. Umí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2015 15:18

    Karel (neregistrovaný)

    Antiviry dnes nejsou jen o čtení souborů. Umí kontrolovat chování aplikací, prohledávají paměť, analyzují UDP packety apod. Navíc asi používají i dost nepěkné triky. Vysledované chování pro jednu hru (swtor):

    Při spuštění bez antiviru hra svižná, 60FPS
    Při spuštěném antiviru hra zadrhává, průměrné FPS kolem 50, ale ve skutečnosti to pár sekund běží na 60 a pak se to sekundu seká kolem 20

    Process Explorer při běžícím antiviru ukazuje několik procesů svázaných s antivirem. Po vypnutí antiviru všechny zmizí.
    Pokud ale spustím hru a pak vypnu antivirus, tak některé z procesů antiviru neskončí, ale běží dál. Ve chvíli, kdy hru vypnu, tak skončí i zbylé procesy antiviru. Zjevně se antivirus nějak napíchnul na hru. Na fóru byla hypotéza, že antivirus nějakým způsobem hru sandboxuje (virtualizace?), což ji zpomalí.

    Zhruba po třech měsících problém se hrou přestal a Process Explorer prozradil, že při vypnutí antiviru za běhu hry už mizely všechny procesy antiviru. Na fóru se pak objevily i reakce typu "u mne problém přetrvával, tak jsem zkusil ruční update antiviru a opravdu to pomohlo". Takže antivirus zjevně dokáže zásadním způsobem ovlivnit běh aplikací. Kdy, jak a proč to dělá, toť už je otázka, na kterou neznám odpověď. Osobně věřím teorii, že umí vybrané aplikace nějakým způsobem virtualizovat tak, aby měl úplný přístup ke všemu, co aplikace dělá.