Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Steam nabízí už dva tisíce her pro Linux od Lael Ophir - Tři roky zpátky měl Linux na Steamu 2%,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2016 16:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tři roky zpátky měl Linux na Steamu 2%, a ta 2% šílela z toho že je k dispozici Team Fortress 2 for Linux. Situace o tři roky později: už půl roku jsou na trhu Steam Machines se SteamOS, ale ani pes po nich neštěkl. Linux na Steamu propadá, i přes příchod SteamOS a Steam Machines. Aktuálně je na 0.91%.

    Ad pokud by nechali monopol MS moc vyrůst, nakonec skončí na dlažbě - MS samozřejmě žádný monopol nemá. Pokud máte na mysli dominantní postavení na trhu, tak to má Valve velmi podobně jako MS. S tím rozdílem že Steam je DRM, a Valve nezveřejňuje obrat, zisk, ani podmínky pro vývojáře. Jinak souhlas, že zlaté dny Valve, kdy ta společnost vybírá od vydavatelů her blíže neurčené desítky procent z tržeb, možná skončily. MS už s partnery uvedl pár AAA her do Windows Store, a pracuje na dalším zlepšení distribuce Win32 aplikací přes Store.

    Pokud jde o Vulkan, tak tomu nedávám moc šancí. Jednak nemyslím že se rozšíří, protože k tomu chybí důvod. Potom si také nemyslím, že by rozšíření Vulkanu nějak zásadně promluvilo do uvádění her na Linux. API pro 3D zobrazení je jen část API použitého při vývoji hry, byť důležitá část. Už dnes vidíte podporu Linuxu a OpenGL v řadě enginů, a přesto je řada her na těch enginech uváděná jen pro Windows.