Hlavní navigace

Názor k článku
SUSE žádá po openSUSE, aby změnilo jméno od msmucr - Taky mi přijde, že by byla škoda, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2024 1:39

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Taky mi přijde, že by byla škoda, aby se tahle vazba mezi SUSE a OpenSUSE, nebo jak se to bude v budoucnu jmenovat, rozbila.
    SUSE jsem prvně zaregistroval a zkoušel před víc než dvaceti lety jako jednu z prvních slušných distribucí, kde se objevovala i podpora uzavřeného software. Pak , abych se upřímně přiznal, jsem po mnoho let jejich produkty moc neřešil, protože RedHat distribuce (ať už přímo RHEL nebo klony). Sedlo mi to, následně zvyk, přímé požadavky zákazníků, nebo vendorů dalších aplikací, nebo případně kompletní dodávky systémů s OS.
    Po pár posledních letech s "dramaty" ohledně RHEL vs. CentOS, freeloaders, pár nucených migracích, vyhodnocování provozu různých klonů atp. a přemýšlel jsem, že bylo fajn zkusit nějaký plán i B (nebo C, záleží kam zařadím Debian).
    Tak si říkám, co třeba SUSE - vypadá to dobře po letech. Spousty komponent stejných jako na RH nebo aspoň jednoduše přepnutelných, RPM a tooling okolo fajn. Na první pohled zdánlivě jasná lajna - Tumbleweed vývoj a Leap jako cesta k SLES + nějaké specifické varianty jako je MicroOS. Tak si už přes rok mám Tumbleweed s BTRFS snapshoty na PC, nahodil jsem pár VM s Leapem na své věci. Zkouším paralelně nastavovat stejné věci jako u ostatních projektů s RHEL, vychytávat odlišnosti, řešit reálné provozní problémy, dělal si balíčky, playbooky.. Zatím víceméně fajn, přes některá zakopnutí dobrý pocit. Docela jsem i nedávno uvažoval, že by SLES se supportem mohl být zajímavý na hypervizor a storage do projektu s HA, live kernel patchingem a ostatní virtuály okolo na Leapu.

    Ale mea culpa, měl jsem si místo technikálií víc nastudovat vazby mezi distribucemi a projekty. Jestli se tady zas odehraje nějaké podobné drama jako u RedHatu, vyjeví se spousty nejasností ohledně budoucího směřování těch volně dostupných variant, případně od toho SUSE bude postupně dávat ruce pryč, přestávat to podporovat a nakonec třeba rovnou řekne, že primární důvod existence komunitní verze je kradení jejich práce ;), tak z toho nadšený rozhodně nebudu. (A předesílám, že to nevidím rozhodně jen černobíle, čtrnáct už mi bylo a chápu, že se vývoj musí financovat, společnost udržet a snažit se vydělávat peníze). Uvidíme.