Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turris Mox je možné rozšířit na 1 GB operační paměti od Ondřej Caletka - Tvrdím tři věci: 1) Že CZ.NIC zatím nebyl úspěšný...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2018 21:42

    Ondřej Caletka
    Zlatý podporovatel

    Tvrdím tři věci:
    1) Že CZ.NIC zatím nebyl úspěšný ani v předchozích projektech.

    V předchozím projektu Turris úspěšný byl, zájem byl mnohem větší než 2000 rozdaných routerů, na základě bezpečnostního výzkumu bylo odhaleno několik malwarů. Další projekt Turris Omnia byl nepochybně úspěšný také, prodala se celá série routerů s 2 GB RAM, došlo na druhou výrobní sérii. Tvrzení č. 1 je tedy nepravdivé.

    2) Že celá kampaň mi přijde neférově vedená.

    Toto je subjektivní, nikoli faktické tvrzení.

    3) A že podle parametrů a ceny se nejedná o dobrou koupi. Cenou se řadí mezi zařízení, která kupují firmy, ale podpora Turrisu není na takové úrovni, aby to bylo pro firmy atraktivní.

    V případě Omnie byla cena srovnatelná s komerčním SOHO routerem Linksys WRT1900AC, který byl svým Open source ready označením oblíben například v komunitě OpenWRT. Proti němu však byla Omnia snad ve všech parametrech lépe vybavena. Vzhledem k tomu, že cena Moxe je nižší než cena Omnie, přičemž stále půjde o poměrně výkonné zařízení, dá se předpokládat, že i tady půjde ve srovnání s obdobnými produkty SOHO segmentu o výhodnou koupi. Tedy není pravda, že by cena řadila produkt mezi zařízení, která kupují firmy, stejně jako není pravda, že by se nejednalo o dobrou koupi.

    Mě by např. zarazilo i to, že pro takové uskupení, jako je CZ.NIC ve skutečnosti není nepředstavitelné získat investici ve výši, jakou hledají. (Podle oficiálních informací mají 114 členů, podělte si tím částku, kterou hledají). Zamýšlel bych se, proč jim nedají investici jejich partneři.

    Proč by získání investice v takové výši mělo být pro CZ.NIC nepředstavitelné? Proč by se měli členové skládat na výrobu zboží s nejistým zájmem veřejnosti, když veřejnost sama může vyjádřit zájem crowdfundingem?