Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turris Mox je možné rozšířit na 1 GB operační paměti od Miroslav Šilhavý - Aha, takže možná je stejně problémová i spousta...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2018 9:45

    Miroslav Šilhavý

    Aha, takže možná je stejně problémová i spousta dalších kampaní, ale když to nevíte, tak je to v pohodě.

    Tepal bych úplně stejně do jakékoliv jiné kampaně. To mi křivdíte, jestli si myslíte, že jsem si zasedl na CZ.NIC. Ani v nejmenším, a např. v otázce DPH na poštovném jsem to tady někomu i vysvětlil, že to je věc zákonů a ne CZ.NICU.

    Navíc podle mne CZ.NIC kampaně hodně spojuje se svým jménem a je to dost významné plus kampaně, že za ní stojí silný subjekt, u kterého se dá očekávat, že bude umět projekt dotáhnout do funkční podoby.

    Tady se opravdu rozcházíme, ale to už je asi otázka etická. Kdyby bylo řečeno: lidé z CZ.NIC zakládají startup na výrobu Turrisů, neřekl bych ani popel. Ale také bych očekával, že předchozí projekty budou úspěšné tak, aby postavily startup - firmu na nohy a potřebovala čím dál méně shánět peníze tímto způsobem. Pro Vás je CF asi indikátorem zájmu zákazníků, pro mě je opakované CF indikátorem špatně fungující firmy.

    Dá se to posuzovat ještě jiným způsobem – objektivně, ekonomicky, racionálně. Jestli je snížení rizik chytré/rozumné, nebo hloupé/nerozumné. Při financování startupů se často spojí více investorů, i start obyčejné firmy bývá financován z více zdrojů, pokud někdo investuje, investuje obvykle do různých aktiv.

    Já si myslím, že je zde zavádějící to slovo "investice". Ono to spíš trochu smrdí tím, že se jedná o zakázkový vývoj pro spojenou objednávku více kupujících, ochotných zaplatit dopředu. Jenže pakj tu máme trochu právní problém. U zakázkové výroby existují jasná pravidla a minimálně obchodní inspekce může přezkoumat tvrzení prodávajícího. To nás odlišuje od USA - u nás v Evropě máme poměrně silnou ochranu spotřebitele, ale tu se tímto způsobem, jak se zdá, daří slušně obejít. (Schválně, popište mi tedy ten právní vztah / vztahy, co se stane, když kliknu a zaplatím nějakou z požadovaných částek. Uzavírám kupní smlouvu? Smlouvu o dílo?)

    že není nikdo, pro koho by Mox byl užitečný

    Patrně jste nepochopil hyperbolu a taky se mi zdá, že jste si domyslel, že ignoruji oněch 1300 lidí. Pokud říkám, že není nikdo, pro koho by to bylo určeno, tak to už je ve světle toho, že 1300 lidí si to koupilo. Mně to přijde katastrofálně málo, přitom dražší routery, malé servery, virtualizace, ..., kupuje dnes kdekdo, takže potenciální cílová skupina je obrovská.