Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Turris Mox prodloužil kampaň na Indiegogo, představí nové moduly od Filip Jirsák - Nicméně, znát jejich mzdy nepotřebuji, podle mě stačí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2018 15:08

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Nicméně, znát jejich mzdy nepotřebuji, podle mě stačí znát přepočtený počet zaměstnanců a celkové výdaje na mzdy a odměny.
    A to s tím transparentním účtem vyřešíte jak?

    To je o kritériích, která nastavíte a kontrolních mechanismech.
    Jistě, akorát že čím podrobnější kritéria a kontrolní mechanismy, tím dražší – a v určitém okamžiku se vám křivky přínosů z výběrového řízení a nákladů na kontrolu protnou a další zpřísňování kontroly znamená jen prohlubování celkové ztráty.

    Je samozřejmě pitomost měnit správce TLD co dva roky
    Jaký by tedy měl být interval? Jak se ten správce bude chovat dva roky před jeho koncem, když bude vědět, že co dosud udělal nebude mít žádný vliv na výběrové řízení? Jak asi bude to výběrové řízení vypadat, když bude úplně jedno, jak správce fungoval do teď, ale bude se rozhodovat jenom o tom, co kdo dokáže slíbit?

    druhý extrém je mít ze správce černou krabičku, do které nikdo nevidí
    Což ale není případ CZ.NICu. Jak do něj vidí vlastníci je jenom jejich rozhodnutí, přičemž vlastníci si často navzájem konkurují a zisk z CZ.NICu nemají, kdyby ale nefungoval, bude to poškozovat jejich byznys. Takže mají docela dobrou motivaci CZ.NIC hlídat, podstatně lepší, než by měli třeba poslanci–trafikanti. A navíc docela dost věcí vidíte i jako nevlastník.

    Ale taky určitě víte, že je to omezené právě jen na partikulární hlasování a nenahrazuje to setkání členů, právě kvůli tomu, aby mohly vznikat nápady a návrhy na další hlasování (třeba při příštích valných hromadách).
    Tak ten paragraf zákona,který nařizuje, že se musí účastníci valných hromad osobně setkávat, si rád přečtu. Ony mohou firmy a týmy v nich spolupracovat na dálku při každodenní činnosti (i když to taky nefunguje vždy a všude), ale vlastníci si nemohou zatelefonovat, nemohou se setkávat při jiných akcích.