Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ubuntu 6.06 Christian Edition 1.1 od nemo - Ge Bu: "Samozřejmě si nemyslím, že morálku přinášejí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2006 23:56

    nemo (neregistrovaný)
    Ge Bu: "Samozřejmě si nemyslím, že morálku přinášejí jen křesťani, ale že morálka pochází od Boha tedy (vnitřní život, pocity, psychika, ale především svědomí to všechno pochází od Boha) a tyto věci mají od Boha i ti lidi, kteří v Něho nevěří - tedy i jiná ("starší") náboženství. Boží morálka je daleko hlubší než jen co je na papíře a dá se poznávat jen poznáváním Boha."

    Ha ha. Clovece, Ty jsi mne pobavil. Precti si neco o evolucne stabilnich strategiich, etologii a evoluci obecne. Muzes zacit treba knihou "Sobecky gen" od Dawkinse, to je psane pomerne zjednodusene a pro laiky na vylozeni zakladnich principuto staci (predevsim Ti prospeje neco o strategiich "tit for tat" vs. sobec vs. altruista a vysledna rozvrstveni...). Moralka neni od zadneho boha, nybrz vysledek evolucnich/socialnich tlaku. A proto se take v ruznych spolecenskych systemech vyvijela a vyviji odlisne.
    Ale on je vzdy jednodussi "deus ex machina" nez pouzivani vlastniho mozku a take prevzeti plne odpovednosti, ze?
    Mimochodem, za domaci ukol si muzes vyspekulovat, kdo a hlavne proc (pochopitelne krome obligatniho boha diktatora) zavedl v nekterych spolecenskych systemech monogamii. Muzi nebo zeny? A mimochodem z odpovedi vyplyva i proc v jinem prostredi vznika mnohozenstvi a v jeste jinem mnohomuzstvi (ano, i to existuje. Viz nektere vysokohorske oblasti Nepalu)
    A jo, jsem arogantni. Ale nejsem tak arogantni jako pambickari, kteri povazuji cloveka za neco "extra", kdyz je to jedna z mnoha variant na samoreplikujici se system, jako vsechen zivot okolo. A ne, nehodlam byt "tolerantni". Ne k systemum viry, ktere jsou v principu fasisticke a driv nebo pozdeji hrozi snadnym zneuzitim a dalsimi hranicemi a Bartolomejskymi nocemi.