Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ubuntu stále nevydělává od JeCh - Ta dostupnost aplikací by mohl být celkem problém....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2013 14:51

    JeCh

    Ta dostupnost aplikací by mohl být celkem problém. Jak je na tom vlastně projekt Alien Dalvik, který měl umožnit běh androidích aplikací na jakémkoliv Linuxu? To si myslím, že by hodně pomohlo.

    Vidím totiž několik klíčových typů produktů, které budou Ubuntu citelně chybět a bude nejspíš dlouho trvat než se objeví:

    1) Turn-by-turn navigace. Například na Androidu jsou zdarma k dispozici OsmAnd, Mapfactor Navigator nebo Be-on-Road. Potom je nespočet placených. Pro šťouraly - znám Navit a nepovažuji ho za použitelné řešení.

    2) Turistické mapy. Něco jako Locus, OruxMaps a také OsmAnd (z toho se stává jedna z nejlepší turistických navigací).

    3) Pořádný hudební přehrávač. Jeden by byl, ten co jsem si napsal sám. Jenže je napsaný v PySide a to zatím na mobilním Ubuntu podporované není a asi bohužel jen tak nebude.

    4) Speciální programy pro ovládání jiných zařízení (v mém případě televize Panasonic a mini PC RikoMagic MK802 IIIS).

    5) Portály velkých firem. Bude trvat dlouho (pokud vůbec) než se objeví internetový bankovnictví, TV vysílání, online prodej vstupenek/jízdenek a další specializované programy.

    Z těchto důvodů si myslím, že je hodně důležitá podpora Android aplikací. Má jí BlackBerry i Windows 8. Pokud Ubuntu ne, bude to velký problém.