Hlavní navigace

Názor k článku
Uniklo 1,2 TB osobních dat ze sedmi VPN služeb, varuje vpnMentor od Miroslav Šilhavý - Takže někdo, kdo staví svůj business na zvýšení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2020 10:12

    Miroslav Šilhavý

    Takže někdo, kdo staví svůj business na zvýšení Vašeho bezpečí ho nakonec sníží a o to jde.

    To je jen otázka peněz a reputace. Kauza Avastu byla výjimečná v tom, že jim to mohlo docela zásadně poškodit prodeje hlavního produktu. Proti tomu poskytovatel, který nemá žádný jiný "hlavní produkt" neriskuje prakticky nic. V nejhorším mu utečou zákazníci a ty pochytá na další klon své služby prodávané pod jiným jménem - což byl i tento případ, tuším, že jsem četl, že provozovali deset "nezávislých" služeb.

    Kouzelné taky je, že poškození se s největší pravděpodobností nebudou bránit. Ten, kdo hledá soukromí ve VPN, nebude exhibovat před soudem.

    Reputaci taky jen tak neztratí. Lidé fungují jako stádo. S vidinou "neviditelnosti" se rádi houfují na zpopularizovaných službách. Stačí si z informací ze sítě zjistit, kdo používá Threema (možná ještě Telegram), kdo mailuje přes ProtonMail, využívá veřejné VPN a mění SIM karty (a/nebo telefony). Jen tyto informace stačí, aby měly tajné služby slušně vytipované osoby. Ale lidé si rochní v pocitu sucha a bezpečí dál.