Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Úvaha: o záplatování androidů by se měl starat Google od Lael Ophir - To je dost špatný pohled na věc. Svoboda...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2013 17:11

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To je dost špatný pohled na věc. Svoboda totiž není v tom z kolika modelů zařízení nebo příchutí kávy si můžete vybrat.

    Výběr (slovo svoboda s hledem na výše zmíněné vypouštím) vyplývá z nabídky na trhu, a ta zase vyplývá z poptávky. U PC byla (a je) velmi malá poptávka po alternativních OS, a spousta výrobců si na tom rozbila nos (například Dell opakovaně uváděl a pak zase díky malým prodejům stahoval modely s Linuxem). Android je rozšířený z jediného důvodu: když máte továrnu v Číně, můžete prostě nechat udělat tišťáky, lesklé plastové krabičky, stáhnout nějaké hustorické zdrojáky Androidu, na jeho napatlání na zařízení použijete absolventa místní technické školy (jako bonus vám "vylepší" UI), a je hotovo. Nemusíte se starat o smlouvu s výrobcem OS, za SW neplatíte ani dolar, vaše zařízení nikdo nekontroluje ohledně kvality, nemusíte nic testovat, poskytovat podporu, patche ani upgrady. Výsledný produkt je levný, ale tomu bohužel odpovídá kvalita.

    Cenovou citlivost trhu samozřejmě objevili i v Nokii, levnější Lumie se prodávají fakt dobře. Na rozdíl od levných Androidů jde ale o funkční a odladěná zařízení.