Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Většina antivirů nenajde nový virus ani po měsíci od Lael Ophir - Ono je to trochu složitější. Viry se šíří...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2012 19:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ono je to trochu složitější. Viry se šíří primárně třemi cestami:
    1. Blbost uživatele. Sem spadá například instalace aplikace z neověřeného zdroje, včetně nelegální distribuce SW, keygenů apod. A samozřejmě různé svinstvo šířené emailem. Když uživateli v mezinárodní firmě dojde mailem například upozornění vyzývající k vyzvednutí souborů naskenovaných síťové multifunkční tiskárně a obsahuje to jako přílohu executable s ikonou dokumentu PDF, spousta lidí na to klikne, potvrdí jakékoliv varování, a je vymalováno. Někteří dovedou i rozzipovat přiložený soubor pomocí hesla přiloženého v obrázku, a spustit zavirovaný executable. Tohle primárně řeší vzdělávání uživatelů, a trochu tomu lze pomáhat výraznějšími varovnými dialogy a antivirem. Systém to může řešit jen za cenu toho, že budou instalace omezeny na digitálně podepsaný SW (tedy uzavřená distribuce SW jako u iPhonu a Windows Phone).
    2. Zero day vulnerability. Tohle se naštěstí nestává moc často, ale na to dojde, je to celkem problém. Tohle jednoznačně má řešit autor OS nebo SW.
    3. Využívání starších zranitelností SW, které je možné díky absenci záplat na stroji. Tohle je opět na uživatele, a občas na autory aplikací, kteří implementují aktualizace špatně či vůbec.

    Drtivá většina problémů jde na vrub uživatelům. Díra v lodi v téhle situaci jaksi není, uživatel si ji "chytře" vyrobí sám. A za to pak zaslouží díru do hlavy :)