Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vodafone blokuje domény edisk.cz a sledujteto.cz na základě předběžného opatření od Filip Jirsák - Na úrovni detailu, o kterém se tu bavíme,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2024 14:53

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Na úrovni detailu, o kterém se tu bavíme, je to to samé. Krádež a loupež jsou z hlediska práva také různé věci, ale v běžném hovoru se to nerozlišuje – protože rozdíl je nezajímavý z hlediska toho, když se o tom lidé běžně baví.

    Pořád se jedná o to, že někdo vynaloží práci (nebo za ni zaplatí někomu jinému), aby něco získal – a ve výsledku má ten užitek někdo jiný. Když budete na něčem týden dělat a pak přijde někdo, kdo ani nehne prstem, ale získá ten užitek, pro který jste to dělal vy (a vy ho nezískáte), bude vám úplně jedno, zda to, co jste týden vytvářel, bylo hmotné či nehmotné povahy.

    Jinak právo rozlišuje i různé formy duševního vlastnictví. U autorských děl rozlišuje majetková a osobnostní práva. Ale ve spoustě diskusí ten rozdíl není podstatný. To, že mají různé věci různé vlastnosti a různé názvy, neznamená, že jsou ty rozdíly relevantní v každé diskusi.