Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce Vyšlo jádro 6.9 s možností větších fontů v konzoli a Linus má nový arm64.

  • 14. 5. 2024 8:10

    cc

    Divej, já si třeba taky myslím, že AArch64 má větší budoucnost než X86, ale tvoje argumentace je trochu mimo.

    Apple - lidi kupujou Apple, protože to je Apple, kdyby tam byl MIPS tak ho budou kupovat taky... Apple je consumer HW, a konzumenty nezajímá ISA, nikdy ji neuvidí...

    Apple GPU - Apple GPU umí, jejich GPU jsou výkonné, ale na druhou stranu pro ML workload mají ještě jiný akcelerátor, takže GPU nemusí konkurovat tomu akcelerátoru. Obecně ty mobilní GPU mají dobrou architekturu (tiling) a nedivil bych se, kdyby klasické dedikované GPU na tuto architekturu časem přešli taky.

    Čína a X86 - sankce ze strany US. Čína má vlastní architekturu loongarch, která byla původně založená na MIPS a dnes je to takový mix mezi AArch64 a RISC-V - Loongarch má třeba 256-bit SIMD, takže +- funkcionalita AVX2.

    Za mě je ale největší důvod, proč pořád lidi kupujou X86 ten, že si doma v podstatě nemůžu poskládat výkonný ARM (nemůžu zajít do obchodu a koupit si MB, CPU, atd...) a taky si běžně nemůžu koupit třeba ARM laptop, kde bych si dal Linux, atd... Prostě X86 je pořád ta nejdostupnější architektura, tak proto má vysoký podíl na trhu.