Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vývojář Microsoftu nainstaloval Chrome, když Edge přestal reagovat od Filip Jirsák - Proto jsem srovnával počet bugů v celých Windows...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2017 18:40

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Proto jsem srovnával počet bugů v celých Windows 10 proti kernelu Linuxu.
    Problém je ovšem v tom, že pořád vůbec nevíte, co srovnáváte. Porovnáváte něco, čemu byl přiřazen nějaký identifikátor, ale nevíte vůbec nic o závažnosti. Je to jako kdybyste ze srážky auta s motorkou vyvozoval, že motorka je mnohem bezpečnější, protože motorkář měl jenom jedno zranění, zatímco v autě bylo těch zranění dvacet. A že ta zranění v autě byly jen odřeniny, zatímco motorkář to své jediné zranění nepřežil? No co, to je zanedbatelný detail.

    Jinak Docker je na Windows portovaný.
    Ano, o tom jsem psal. Můžete si vybrat, zda chcete použít Windows Server Core nebo Windows Server Nano. Které samozřejmě poskytují jen velmi omezenou funkcionalitu. Nebo už je podporováno něco dalšího?

    Jaká je podpora Windows Server Containers na Linuxu?
    Proč by na Linuxu mělo být něco takového podporováno?

    jak se tedy podle vás naučí Qt a GTK komunikovat s Waylandem? Leda přes XWayland.
    Vážně si myslíte, že jediná možnost komunikace s Waylandem je XWayland? Nenapadlo vás, že pak by celý Wayland byl asi k ničemu? A jak podle vás komunikuje Qt a GTK s Windows UI API? Přes X protokol?

    Ad Linux má monolitický kernel, Windows mají také monolitický kernel - ale kdepak. Windows používají modifikovaný mikrokernel. Samotný kernel je maličký, a k němu se dynamicky linkuje Hardware Abstraction Layer, file systemy, drivery, Executive a spousta dalších věcí. Oddělit se toho dá spousta, což můžete vidět třeba u Windows Phone/Mobile a Windows IoT.
    Aha, když to má Linux, je to monolitický kernel, ale to samé u Windows se nazývá modifikovaný mikrokernel. Linux má také dynamicky linkované moduly, víte? Když píšete o Windows Mobile, možná jste zaslechl něco o Androidu – to je Linux na mobilních telefonech. Ale v té miniaturizaci klidně můžete pokračovat – podívejte se, kam všude se dá dostat OpenWRT.

    jedna věc je update, druhá věc upgrade
    Nemusí být. Existují rolling release distribuce, kde se prostě jen updatuje.