Hlavní navigace

Názor ke zprávičce WarnerMedia představí vlastní streamovací službu v roce 2019 od Lael Ophir - V USA jsou tresty tvrdé. Například za krádež...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2018 0:00

    Lael Ophir

    V USA jsou tresty tvrdé. Například za krádež v obchodě můžete jít i na rok do vězení.

    To co píšete mi přijde dost jednostranné. To že je dotyčná indiánská matka čtyř dětí ji snad negarantuje právo porušovat zákony. Navíc u ní byl problém hlavně v tom, že ten obsah *nabízela* k šíření na P2P síti Kazaa. Držitelé copyrightu ji vyzvali, aby jednání zanechala a zaplatila 5000 USD; ona to odmítla. Během soudu ji nabídli ukončení sporu, pokud zaplatí 50 000 USD; opět to odmítla. Soud žalující straně nakonec přiznal 220 000 USD. Přesto od RIAA dostala další nabídku, že může zaplatit výrazně méně, pokud peníze pošle nějaké hudební neziskovce, případně pokud natočí video o následcích porušování copyrightu. Dotyčná opět odmítla, a tvrdila, že radši zbankrotuje, než by se podrobila.

    ČR samozřejmě není USA. České přísloví praví, že kdo nekrade, ten okrádá rodinu. Ta krádež v obchodě, kterou jsem začal, je v ČR při škodě do 5000 Kč považována za pouhý přestupek. Kdybychom trestali stejně drsně jako v USA, tak sedí půlka národa. Nicméně sdílení obsahu je nelegální i v ČR, a řada lidí na to už dojela.

    Takže zpátky k tématu: vaše "nula Kč" je dost pochybné tvrzení.