Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Webinář: Nové vlastnosti databáze Oracle 12c od Lyco - Mně to připomíná spíš uživatele Macu z tohohle...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2014 21:14

    Lyco (neregistrovaný)

    Mně to připomíná spíš uživatele Macu z tohohle vtipu: http://www.flickr.com/photos/dullhunk/5497202855/

    Prostě proč platit (a vzhledem k tomu, že autor webinář hodnotí na 1000,- tak si za něj zřejmě i nechává platit, i když třeba ne zrovna teď) za něco, co je jinde standard zdarma? O těchhle věcech se ve světě Postgresu a MySQL běžně píše na odborných blozích. Autor má na stránce webináře 16 věcí o kterých chce mluvit. To při hodinovém rozpočtu dělá necelé 4 minuty na každou z nich. Nemyslím si, že v tak krátkém čase by se dalo o problematice říct víc než co se vejde do odstavce textu, a to nepočítám žádný prostor pro dotazy posluchačů. Takže hlavní výhoda proti blogovým zápiskům - moci bezprostředně reagovat na dotazy posluchačů - padá.

    Navíc, proč není pod stránkami webinářů diskuze? Pro zajímavost jsem se podíval na 10 NEJČASTĚJŠÍCH CHYB a mám hned k několika věcem výhrady[0]. Proč nemůžu napsat veřejně? Buď mám pravdu, a pak můj příspěvek (zdarma !!!1!one!) zlepší kvalitu informací, nebo ji nemám, a pak se vyvrátí další omyl, který jistě nesídlí jen v mé hlavě.

    [0] Jde o rady ohledně rozdělení dat na víc disků/polí, a ohledně rotace logů.
    Dát zvlášť indexy a tabulky není vždycky dobrý nápad, může být lepší rozděliit data podle aplikací, aby ty důležité měly vyhrazenou I/O kapacitu jen pro sebe, nebo např. dát "horká" data na rychlé disky. Navíc mi chyběla informace, jestli je lepší postavit jedno velké pole (RAID 10) z mnoha disků, nebo několik menších a data partitionovat do tablespaců.
    Ohledně rotace logů - k tomu je víc dobrých důvodů, ale výkon mezi ně nepatří - ne u souborů velkých řádově GB na rozumných filesystémech (xfs). Problémy začínají u desítek - stovek GB nebo u fragmentovaných filesystémů (ale pak jsou logy to poslední co mě trápí).