Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 10 bude dostupný od 29. července jako bezplatný upgrade od Mario Kalus - Systém je schopen provést roll-back jen díky složce...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2015 13:58

    Mario Kalus (neregistrovaný)

    Systém je schopen provést roll-back jen díky složce Installer a jde to jen do určité fáze instalace. Pak už ne - důkazem je Windows 8.1 update - Windows 8.1 zabírají zhruba o třetinu míň než 8, takže pokud MS nepoužívá nějakou ultra-cool kompresi a neschovává si data někde ve vzduchu, tak se k 8 nedá vrátit.

    Linux umí roll-back samozřejmě taky - na druhou stranu, pokud to zhvaruje, tak se dá velmi jednoduše zdebugovat, kde a proč. U Windows v připadě zhavarovaného upgrade tohohle jen tak nedocilíte, ano informace jsou v event logu, na druhou stranu to předpokládá, že vám minimálně najede UI do nouzového režimu.

    Samozřejmě, že to je jen v teoretické rovině (i když jsem se setkal s tím, že Windows šel nainstalovat, ale už se pak nespustil, přitom Linux šel v pohodě, a to samé i naopak, ale to jsou okrajové podmínky).

    Co mě ale začíná na MS štvát a to zvláště od doby, co mám SSD, že s každým MSI instalátorem mi sebere 2x více místa na disku, než by měl (viz složka Installer - příklad Opice - na disku 1,6GB v Program Files, ve složce Installer 2 700MB MSI soubory). Nechápu, si MS prostě neuloží informace o tom, co daný program kam nainstaloval plus registry plus nějaký klíč kvůli spárování s případnými updaty (ano, je to moc zjednodušené), ale místo několika set MB souborů by to byly řádově kilobyty.