Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 10 jsou nyní na více než 900 miliónech zařízení od klokan - OS/2 byla samozrejme mnohonasobne kvalitnejsi a vyladanejsi OS...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 9. 2019 2:35

    klokan

    OS/2 byla samozrejme mnohonasobne kvalitnejsi a vyladanejsi OS nez Windows v te dobe

    OS/2 měl preemptivní multitasking s ochranou paměti, ale to je, pokud jde o výhody, asi tak všechno. Byl nechvalně proslulý tím, že zpracování UI událostí bylo synchronní, takže špatně fungující aplikace mohla způsobit zatuhnutí celého desktopu. Pak měl ten problém, že na každý typ události (IO, zpráva, socket, časovač, signál atd...) se muselo čekat pomocí jiného blokovacího syscallu, takže dost dobře nešlo implementovat sémantiku typu "čekat, až se stane A nebo B". Řešilo se to všelijak a blbě, většinou tak, že vývojáři holt na každý typ události vytvořili zvláštní vlákno. V době, kdy multithreadingu a konkurenčnímu programování skoro nikdo nerozuměl, podpora ve vývojových nástrojích byla veškerá žádná a 2 Mb RAM byl obrovský luxus to vedlo k nestabilním a extrémně hardwarové náročným aplikacím, které tedy opět nahrávaly předchozímu problému s tuhnutím UI... Navíc byl OS/2 implementován tak, že byl a dodnes je v podstatě absolutně neportabilní a nefunguje pořádně ani ve virtualizaci.

    Nejparadoxnější na tom všem je, že jedna věc, kterou OS/2 uměl výborně, byla virtualizace Windows. Takže tam, kde pro tutéž aplikaci existovala jak verze pro Windows, tak nativní verze pro OS/2, ta verze pro Windows fungovala vzhledem k těmto problémům mnohem líp i v samotném OS/2. Tím byla budoucnost OS/2 v podstatě zpečetěná.