Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 11 budou nově moci formátovat FAT32 větší než 32 GB od msmucr - Tak zas vznik chce asi posuzovat v nějakém...

  • 20. 8. 2024 0:07

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Tak zas vznik chce asi posuzovat v nějakém kontextu doby vzniku.
    NTFS řešilo zgruntu spoustu věcí mnohem líp (a to beru v potaz nejen FAT, ale i tehdejší stav ext2, FFS) a přišlo v r. 93, do pár let potom už to mělo v NT4 kompresi, ACL atp.
    Akorát bylo na spousty zařízení a použití v té době příliš heavy-handed, navíc bylo NTFS úplně uzavřené a svázané s jedním OS.
    FAT12/16+VFAT, resp. FAT32 byly uvedené jako implementačně jednodušší, kompatibilní přechodové varianty vhodné i pro výměnná zařízení atp. Zpětně se to může zdát jako nešťastný krok, ale u MS byla kompatibilita vždycky prioritou i když si do budoucna přidělali kouli na nohu (třeba v porovnání s relativně mnohem rychlejšími změnami u Apple).
    ExFAT přišel až o víc jak dekádu později, byl také patentovaný, a neměl volnou specifikaci až do roku 2019. Což jeho rozšíření upřímně vzato také moc nepomohlo.

    Navíc i přestože ExFAT řešil spousty nedostatku návrhu původní FAT, tak jsou tam pak také praktické věci, které nejsou úplně šťastné. U původního systému například spousta zařízení zapisovala FAT část paralelně dvakrát, takže při nějaké závadě povrchu, kdy byla ta první nečitelná na špatném sektoru, dalo se zkusit použít tu druhou a zvýšila se pravděpodobnost obnovy (bez pracné rekonstrukce souborů analýzou datové části). U ExFATu je sice také možnost mít dvě FATky, ale je to víceméně specifikací svázáno se subvariantou TexFAT (transakční), která se, co vím, používala jen na Windows CE. Prakticky jsem se s tím nesetkal a většinou se FAT zapisuje jen jednou.

    20. 8. 2024, 00:08 editováno autorem komentáře