Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 7: zabiják Linuxu? od Kaacz - Paneboze, jak muzete porovnavat zalohu konfiguraku a priprava...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2008 9:29

    Kaacz (neregistrovaný)
    Paneboze, jak muzete porovnavat zalohu konfiguraku a priprava aktualnich driveru ? ..
    a) konfigurace widlows aplikaci se defakto zalohovat nedaji, protoze jsou vsechny nadrbane ve velkych registrech .. zaloha konfiguraku na linuxu je tresnicka navic..
    b) pripravit si na jinem stroji aktualni verzi - to je uz prace NAVIC. jenze .. JAK JE TAM PAK DOSTANETE ??? LAN vam nefunguje, USB vam nefunguje .. ?? jedine vypalit CDR nebo to dat predem na datovou partition pokud tam je a pokud tam predtim uz pouzitelny sytem byl .. proste zbytecne drbani se s tim .. to je jednodusi tam vrazit ty puvodni z cd a pak pritahnout lankou ci usb novejsi verzi.
    Ano. Souhlasim s vami, ze kdyz instalujete linux poprve, tak je v repos snuska nic nerikajicich aplikaci. Jenze tam mate seznam vicemene s popisem (i kdyz neni vzdy cesky, coz weby windoze aplikaci taky nejsou - snad krome OOO a FF+TB, ale to jsou projekty rizene stylem OSS z unixu, kde se resi veci opravdu multilang). Takze neni problem to projit a najit si tu aplikaci. A kdyz instaluju 2. , 3. 4. masinu tak uz jsem v obraze.. a i kdyz si zrovna nevzpominam jak se aplikace jmenovala, da se vyhledat pres popisy, vlastnosti ..
    Posadte k post-instalaci windows cloveka, ktery o nich nic nevi a je v ri.ti. Ja kdybych dnes instaloval Windows, tak:
    a) ani nevim CO si mam stahnout za aplikace. Nevim .. mozna prolezat Slunecnici, kde maji popisy u aplikaci ?? MS nema nikde NIC, nejaky list windoze aplikaci dostupnych. Mimochodem, linux ma na vice mistech webu i cesky tabulku "ekvivalentu" k win aplikacim.
    b) kdyz nejakou aplikaci vykouzlim, musim najit, kde ji stahnout (ahaa, Total Commander ja na webu ghisler.com ! kdepak je firewall, kdepak je antivirak ? LOL, diky strycku Google, bez tebe bych byl v ri.ti :-D )
    Takze, kdyz stravim pul dne hledanim a stahovanim vsech aplikaci na jednu hromadu, muzu velice jednoduse JEDNU PO DRUHE instalovat .. takze u toho sedim jak debil dalsich par hodin a klikam. Na rozdil od vyberu 50 aplikaci v repos, jednou click "dalsi" .. a muzu se venovat sexu, jidlu, konickum .. jak le libo :-P
    c) kdyz po roce zase provadim nejakou reinkarnaci windows, mam 2 volby - 1) vratit aplikacne zastarale image pokud jsem si ho udelal , nebo 2) cistou instalaci, ale hromada (hnoje) aplikaci je jiz zastarala, takze pokud jsem si ja lenoch nezapsal, odkud jsem co stahnul, muzu zjistovat znova. A pak lezu na weby kazde aplikace a zjistuji, jestli existuje novejsi verze. Dale se postupuje podle zaveru bodu b)
    Proste .. to mi nikdo nevymluvi .. pripravit k beznemu pouzivani Windows se VSEMI APLIKACEMI v aktualni verzi je narocna dlohotrvajici cinnost u ktere musim neustale asistovat. DEKUJI - NECHCI.
    Protoze hola windows (XP) nejsou k nicemu .. jedine co se s nimi muze, je lezt CEDNIKEM MSIE na web, coz bych nikomu nedoporucoval. Jo a pak prehrat par oficialnich WMV/WMA .. na DVD, xvid a mp3 si musite nechat zajit chut. Ano, linux ma taky problemy s kodeky multimedii, ale to je otazka licenci, ne systemove neschopnosti. A stejne jako si do windows davate licencne neciste codec-packy napr. CCCP /portovane z linuxu/, tak se do linuxu davaji taky dodatecne. Pritom to ma dost dister vyreseno docela elegantne, napr. oSuSE 11.0 vas pri pokusu o pouziti kodeku, ktery nemate, hodi na web, kde si kliknete, jestli chcete placene kodeky Fluendo nebo Komunitni "neciste" kodeky, ktere po vyberu KDE/GNOME pridate one-click.
    Takze .. vy si nechte sva uzasne jednoduse instalovatelna windows bez aplikaci, ci si u nich stravite bajecny vikend aby se na nich dalo i neco delat.
    A ja si necham ten neprivetivy Linux na kterem se pry neda nic delat, ktery vybuduju od podlahy vcetne vsech aplikaci do bezne pouzitelneho desktopu za par hodin, kdy 80% casu u toho nemusim byt .. a budu na nem dal spokojene a bez problemu provadet beznou office cinnost (scan/print), inet cinnosti (web/jabber), strihat a xvidovat nahravky DVBT, poslouchat mp3 a divat se na SD/HD filmy, a dokonce i par vcelku ne zcela starych gamesek z windoze na tom slape (COD2, NWN, Sacred,..).
    Ano, pokud bych si poridil nejakou super-duper novou gamesu, tak asi prebootuji do fyzickych HOLYCH windows, kde opravdu ale opravdu nic neni (ani antivir a firewall, protoze se na internet ani nedostanou), ktere slouzi pouze jako SPOUSTEC HER. Tam je pro ne misto na mem kompu. :-D
    -- Hezke volne dny v pry zaveru roku. Ja si na datumy nehraju. :-) --