Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Subsystem for Linux vylepšuje zavádění disků od anonym - Linux má 5 primárních, aktivně vyvíjených filesystémů -...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2017 18:42

    bez přezdívky

    Linux má 5 primárních, aktivně vyvíjených filesystémů - Ext4, Reiser4, BtrFS, XFS, ZFS (OpenZFS).
    To se mi opravdu zdá jako zbytečný luxus.

    Slovem "primární" myslím systém zamýšlený (doporučený, optimalizovaný) jako root file system; tedy primárně pro pevné disky, k uložení a běhu systému samotného, aplikací a (potenciálně terabajty) uživatelských dat.

    Zrovna jsem včera instaloval openSuse Leap 42.2 a baflo to na mě XFS nebo BtrFS jako výchozí.
    Chystám se na Ubuntu, tak jsem zvědavý s čím ten na mě vybafne. Nebude to náhodou ZFS? Prý to mají od Oracle CDDL licencované. Nebo se toho také v rámci letošního velkého "jarního výprodeje" hodlají také zbavit?

    Za tu roztříštěnost, v tomto případě, kupodivu, nemůže linuxová komunita, jako spíše historie, korporátní zájmy a komerční Unixy. BtrFS začal Oracle, ZFS je od SUNu, XFS od SGI, Ext původní linuxový FS a Reiser je (primárně) komunitní počin.

    Mimochodem, s FS má problémy i Microsoft. Jejich ReFS (Resilient File System, neplést s ReiserFS!), the next generation FS :), zamýšlený nástupce NTFS, ani po letech vývoje se svému předchůdci plně nevyrovná (asi něco jako bylo KDE4 proti KDE3 většinu svého aktivního vývoje). ReFS je sice součástí Win od 8.1 ale není normálně aktivován.