Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Zakladatelka Libreboot, Leah Roweová, je ve finančních potížích a žádá o pomoc od Miroslav Šilhavý - Ano, pamatujete si to správně. Byl to sloupek...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2019 9:32

    Miroslav Šilhavý

    Ano, pamatujete si to správně. Byl to sloupek asi 4-8 cm vysoký.

    Pedofil, vrah atd. byl zmíněn zhruba takovým způsobem:
    1. Nikdy se neobjevila aktuální zpráva, že třeba na Klatovsku řádí násilník.
    2. Poté se objevila zpráva: "Soud odsoudil násilníka a vraha z Klatovska na 12 let do první nápravně-výchovné skupiny, po kterém pátrala Veřejná bezpečnost od letošního února. Děkujeme občanům za účinnou pomoc při dopadení zločince."
    Takže veřejnost se nedozvěděla ani o hrozbě (to šlo mezi lidmi šeptandou). Už vůbec se nedozvěděla o charakteru hrozby - tím pak vznikaly i fámy, např. známá fáma o černé sanitce.

    Dnes stejný případ zamořuje tisk po dlouhé týdny, čteme vyjádření "zasvěcených" občanů, kteří ho dvakrát potkali v samoobsluze, rozhovory s psychology a kriminalisty, ...

    Intenzita působení zpráv na společnost byla odhadem padesátinová, než dnes. Alegoricky to popsal Orwell ve svém 1948 na přídělu čokolády. >(zhruba)> Před šesti týdny byl v tichosti snížen příděl čokolády o dvacet gramů na osobu. Dnes píšeme článek o tom, že se příděl (znovu) zvýšil o deset gramů a oslavujeme Velkého bratra za toto další vítězství.

    Příkladem mohou být zprávy o Černobylu. Nejprve se objevovali dementi zpráv o havárii a komentáře o štvavé propagandě zahraničních vysílaček (Hlas Ameriky, Svobodná Evropa, ...). Pak bylo několik dní ticho a nebylo oznámeno nic. Pak se objevily zprávy, že situace v Černobylu je stabilizovaná a další nebezpečí nehrozí. >> Jaký dojem si z toho odnesl prostý člověk? Ani ho nenapadlo, že se jedná o řízený proces, spíš nabyl dojmu, že mu v mezičase nějaká zpráva unikla a teď už čte jen shrnutí o tom, že je vše v pořádku.