Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Zpravodajské služby ukradly obrovskou databázi klíčů SIM karet od nik - Tak Američané i Rusové sestřelili svorně po jednom...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2015 9:22

    nik (neregistrovaný)

    Tak Američané i Rusové sestřelili svorně po jednom civilním dopravním letadlu.

    Američané sestřelili v roce 1988 Íránský Airbus A300 (let 655). Rusové sestřelili v roce 1983 Korejský Boeing 747 (let KAL007). A Rusové, na rozdíl od Američanů, měli aspoň dobrý důvod.

    Američané stříleli na stroj, který se nacházel ve vzdušném prostoru Íránu, měl zaplý transpondér v civilním režimu a letěl po své běžné trase. Kdežto Rusové sestřelili stroj, který se značně odchýlil od svého koridoru, několikrát vstoupil do jejich vzdušného prostoru a neodpovídal na volání. Navíc se v oblasti pohyboval výzvědný letoun Američanů Boeing RC-135. Také čtyřmotorák s podobně velkou radarovou stopou.

    To, kdo doopravdy sestřelil let MH17 se nejspíš nikdy nedozvíme. Ale je přinejmenším podezřelé, že se těsně před zřícením pohybovala v jeho blízkosti Ukrajinská stíhačka a argumenty, že údajně neměla takový dostup, aby se dostala na stejnou letovou hladinu, neberu. Jednoduše proto, že na SU-25 je možné instalovat rakety R-73 s doletem 20-30 km.