Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Zvukový subsystém Linuxu začíná s čistěním názvů od Miroslav Šilhavý - Nezbláznil jste se? Jak mám asi o černošské...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2020 16:43

    Miroslav Šilhavý

    Nezbláznil jste se? Jak mám asi o černošské kultuře mluvit, abych to nemohl pojmenovat jako černošská kultura?

    Černošská kultura neexistuje, stejně jako neexistuje bělošská kultura. Míchá se Vám to v myšlenkách a máte to zakryté nevýznamným atributem (barvou pleti). Úplně jinou kulturu mají černoši v různých částech USA, o Africe ani nemluvě. Prostě pro Vás je černoch jako černoch?

    Jenomže ony existují. Stejně jako bílé, žluté a jakékoliv jiné. A černoši jsou na to dokonce hrdí a mě to připadne v pohodě.

    Protože tím paušalizujete a řadíte do komunity i afroamerického bankovního úředníka z předměstí, který nezná jinou komunitu, než místní církevní.

    Nevím, proč by se měl někdo za svou barvu pleti a komunitu stydět, aby se nemohlo ani o ničem takovém mluvit

    On se za ni nestydí. Stydí se za Vás, že jste ho zařadil do škatulky, která nevyjadřuje vůbec nic, než jen tu barvu pleti.

    Existují lidé různých ras a právě to popírání, uhlazování a hry na barvoslepost jsou rasistické, protože staví lidi různých ras do pozice, jako by patřit k jejich rase bylo něco špatného o čem se nemluví.

    Vůbec ne. Spousta kultury je spjata s černochy (neplést si s pojmem "černošská kultura"). Je naprosto v pořádku hovořit o R'n'B a říct, že je spjaté s afroameričany. Je v nepořádku (hrubě nepřesné) říkat, že R'n'B je spjaté s černochy, nebo že je to černošská kultura. První tvrzení říká, že černoši v USA výrazně ovlivnili R'n'B. Druhá tvrzení by říkala, že každý (nejen americký) černoch je součástí R'n'B.

    rasismus je nějakou rasu vyzdvihovat nad ostatní nebo obráceně

    Přesně tak. K tomu patří nespojovat barvu pleti v nesouvisejících jevech - viz "kultura spjatá s afroameričany" vs. "černošská kultura".